‘Bij de juwelier leer ik nu alvast de basis’

Toen Liam Bierens (19) een keer mocht komen kijken bij een juwelier, was hij meteen verkocht. Nu is hij er elke zaterdag, om zich voor te bereiden op de opleiding tot goudsmid.

'Bij het werken met sieraden moet ik voorzichtig zijn. Lassen mag wat lomper'

Doordeweeks is Liam bezig met TIG-lassen. Hij volgt de bbl-opleiding machinebankwerken niveau 3 en heeft een leerwerkplek bij Helotech in Venray. In zijn vrije tijd is hij altijd aan het knutselen. Aan auto’s, maar fijn handwerk vindt hij ook leuk. Zijn vriendin vroeg of sieraden maken niet iets voor hem zou zijn. Via een kennis regelde zij dat Liam een dagje kon meekijken met een juwelier. ‘Geweldig. Ik mocht proberen een ring kleiner te maken. Toen was ik meteen om.’

Online kansen
Traditionele juweliers richten zich meestal helemaal op een fysieke winkel. Liam denkt dat er online veel kansen liggen. Hij ziet zichzelf in de toekomst wel een webshop beginnen. Om deze droom waar te maken, wil hij op Vakschool Schoonhoven de opleiding tot Goudsmid volgen, met daarbij de cursus Edelsteenkunde. Elke zaterdag werkt Liam in de juwelierszaak waar hij alvast alle basistechnieken leert, zoals solderen, vijlen, polijsten enzovoort. Die voorbereiding op de opleiding is niet per se nodig, maar Liam vindt het hartstikke leuk om er al mee bezig te zijn. ‘Ik heb straks een flinke voorspong!’
Inmiddels heeft hij zijn eigen gereedschap gekocht, zodat hij er ook thuis mee aan de gang kan. Aan zijn ‘leraar’ vraagt hij huiswerk mee: ‘Dan kijk ik eerst thuis of het mij zelf lukt, en anders doen we het de volgende week alsnog samen.’

Combineren
Liam wil het ambacht van goudsmid combineren met zijn werk bij Helotech. ‘Ik vind beide heel erg leuk en het lijkt me ideaal: een baan én een eigen bedrijf.’ Werken met sieraden is niet te vergelijken met laswerk, vindt Liam. Het grootste verschil: ‘Bij het ene moet ik heel voorzichtig zijn, bij het andere mag het wat lomper. Als ik op zaterdag met sieraden werk, zou het zonde zijn als ik een stuk goud of zilver weg vijl. Dat is best prijzig!’

Ook een cursus volgen?
Onze cursuscatalogus staat vol relevante cursussen en opleidingen voor jou.