‘Ik had geen verwachtingen, maar kijk eens waar ik nu sta’

Dromen najagen, doelen nastreven of een stip op de horizon plaatsen. We maken graag toekomstplannen. Maar of die ook altijd uitkomen…? Rachid Damba (40) is praktijkopleider bij machinefabriek Jakom in Cuijk.

‘Ruim twintig jaar geleden kwam ik als vluchteling Nederland in, zonder dat ik de taal sprak. Ik had geen verwachtingen. En kijk eens waar ik nu sta! Als praktijkopleider help ik anderen het beste uit zichzelf te halen, op weg naar hun eigen toekomst.

De manier van opleiden is veranderd de laatste jaren. Je bent nu ook zonder basiskennis welkom. De opleiding verzorgen we dan intern. Een leerling is trouwens niet per definitie een knul van rond de twintig jaar. Ook als je achtenvijftig bent, kun je je nog makkelijk tien jaar ontwikkelen. We leren elke dag. Dat geldt ook voor mij: mijn Nederlands wordt elke dag nog beter!’