‘Ik heb alles geleerd door te doen’

Nico Tamerus is uitvoerder bij De Groot en Visser in Gorinchem, producent van aluminium kozijnen en vliesgevels. Na de lts kwam hij in de geveltechniek terecht.

Nico: ‘Ik heb leren monteren in het eerste bedrijf waar ik kwam werken. Er was geen school voor, het ging gewoon zo. Ik zat samen met een oudere collega op de bus. Eerst moest ik vooral kijken en gereedschap aangeven, maar langzaamaan mocht ik steeds meer doen. Natuurlijk maakte ik wel eens een foutje, maar daar leer je van. Later heb ik nog wel een paar cursussen gedaan – vliesgevels en kozijnen – bij branchevereniging VMRG. Maar het meest heb ik geleerd in de bouw. Sinds 31 jaar werk ik bij De Groot en Visser, producent van aluminium kozijnen en vliesgevels. Ik heb er achttien jaar gemonteerd en toen de kans gekregen om uitvoerder te worden. Daarvoor moest ik nieuwe vaardigheden leren, zoals omgaan met de computer, plannen, werkplannen schrijven, bouw­vergaderingen bijwonen, mensen aansturen… Ook dat heb ik geleerd door te doen, met steun van de directrice en een projectleider. Met vragen kom je een heel eind. Inmiddels zit ik als uitvoerder al jaren helemaal op mijn plek. Ik ben niet zo’n jongen van school; ik vond het hartstikke leuk om het vak in de praktijk te leren.’