‘Ik wilde gewoon weten hoe dit werkt’

Bart Hendrickx (32) is elektrisch monteur bij AMT Group in Breda. Dit bedrijf levert onder andere PLC-aangestuurde graaf­machines. Bart volgde een driedaagse PLC-cursus. Nu kan hij kleine aanpassingen of storingen direct zelf aanpakken.

‘Thuis probeer ik de software uit met lampjes en schakelaars’

‘Een PLC (Programmable Logic Controller) is in feite het brein van een machine. Een systeem van sensoren en schakelaars bepaalt welke acties de machine uitvoert. Bij AMT zijn dat voertuigen voor spoor­werkzaamheden, bijvoorbeeld verreikers, hoogwerkers of graafmachines. Wij monteren een onderstel met spoor­-assen eronder. Zodra de machine de rails op gaat, klappen de spoorwielen naar beneden. Dankzij de intelligente software kun je met een simpele druk op de knop het voer­tuig veilig gebruiken.’

Proefopstelling
‘Een PLC stuurt meerdere functies aan, waaronder het veiligheidssysteem. Hoogtes, lengtes en krachten worden gemeten, zodat de machine ook bij zwaar werk niet omvalt. De PLC bepaalt welke hydraulische bewegingen wel of niet mogen worden uitgevoerd. Als elektrisch monteur sluit ik alle kabels en stekkers aan en dan ben ik eigenlijk klaar.
Soms laad ik het PLC-programma in. Na een tijdje werd ik nieuwgierig, ik wilde weten hoe het programma werkt. Daarom volgde ik de cursus PLC-techniek. Daar gingen we aan de slag met proefopstellingen. Dat was zo leuk dat ik in de werkplaats van AMT wat elektronica heb verzameld om thuis een PLC-opstelling te bouwen. Met schakelaars en lampjes probeer ik de software uit. Als ik nu bij een klant ben, kan ik zelf kleine aanpassingen uitvoeren en storingen oplossen. Dit is nog maar het begin. Ik wil de software leren lezen, begrijpen en uiteindelijk ook schrijven. Dus ik ga meer cursussen volgen.’

Klaar voor de toekomst
‘Na de cursus heb ik samen met onze programmeur een testprogramma geschreven. De manier waarop we vroeger nieuwe ombouwsets testten, was vrij omslachtig. Nu is het veel eenvoudiger. We schrijven ook een beetje toekomst bij AMT: we zijn bezig om graafmachines om te bouwen tot elektromachines. De power van een elektrische graafmachine is nu nog de grootste uitdaging, maar de ont­wikkelingen van accutechnologie gaan snel. Met de elek­trische graafmachines die we nu hebben gebouwd, kun je een volle dag werken.’