‘Maken doe je toch vaak alleen in je schuurtje’

Ken je Emiel Noorlander (The Practical Engineer) nog? Hij won in mei de #wilhetweten-techniekwedstrijd. Zijn YouTube-kanaal heeft maar liefst 122.000 abonnees en hij heeft nu ook een nieuwe Facebook-groep: Makers in Nederland. Hoog tijd om eens een gesprekje met deze hedendaagse techneut aan te knopen.

‘Tijdens mijn studie merkte ik dat ik al doende beter leer dan uit boeken’, vertelt Emiel ons. ‘Je ziet dan vanzelf wat wel en niet werkt.’ Om anderen te inspireren zelf dingen te maken en uit te vinden, plaatst hij video’s van zijn maakprojecten op YouTube. Eerst deed hij dat in het Engels, maar toen hij ontdekte dat er geen Nederlandse community van makers was, is hij overgestapt op het Nederlands.

Om dezelfde reden is Emiel de Facebook-groep Makers in Nederland begonnen. ‘Ik wil Nederlandse makers met elkaar verbinden. Maken doe je toch vaak alleen in een schuurtje. Als je dan ergens tegenaan loopt, kun je dat via de Facebook-groep voorleggen aan anderen.’

Minder werken
Vanaf september 2020 is Emiel één dag minder gaan werken als mechanisch engineer voor Craftworks, waar hij prototypes maakt voor de voedselindustrie. ‘Zo kan ik meer tijd besteden aan mijn YouTube-kanaal: het is de bedoeling dat ik daar uiteindelijk mijn brood mee ga verdienen.’

Wil je ook meedoen aan onze #wilhetweten-wedstrijd?
Kijk hier wat je moet doen en wat je kunt winnen!