‘Mijn opa luisterde naar een motor, ik pak de laptop erbij’

In de loop der tijd blijft in jouw werk bijna niets hetzelfde. Maar door zelf achter een denkbeeldige stoommachine te gaan staan of internet weg te denken, realiseer je je pas echt hoe snel je beroep verandert. We vroegen Steven Arends een 'tijdreis' te maken en te reflecteren op zijn vak. Steven is monteur bij SDK Dieselsupport in Werkendam.

‘SDK heeft twee takken: dieselsupport en engineering. Onze klanten komen uit de zee- en binnenvaart en de industrie. Ik ben leiding­gevende en monteur. In mijn werk is veel veranderd. Vroeger waren dieselmotoren langzaamlopers, grote motoren met weinig toeren. Nu zie je alleen nog snel­loopmotoren. Wij voorzien ze van nabehandelingssystemen, zodat ze minder CO2 uitstoten en voldoen aan de emissie-eisen. Daarvoor bedenken en onderhouden we hybride oplossingen op maat.
Als monteur heb je een brede kennis nodig. Je moet niet alleen een dieselmotor kunnen reviseren, maar ook digitaal vaardig zijn en kennis hebben van elektronica. Mijn vader en opa waren ook dieselmonteur. Onze gesprekken gaan altijd over werk. Mijn opa had geen telefoon, hij reed met een kaart naar een storing en luisterde naar een motor om te horen wat er mis was. Ik pak mijn telefoon en laptop erbij.’