Op bezoek bij… Annet

Voor Metaaljournaal (najaar 2023) brachten we een bezoek aan lasbedrijf Singeling in Wormerveer, een familiebedrijf met dertig man personeel. Al vier generaties lang wordt hier gelast. In goede en slechte tijden smeden opa, vader, moeder en zoon innovatieve plannen aan de keuken­tafel. Annet Singeling (62) en haar man Johan zijn de derde generatie, sinds 1 april van dit jaar hebben ze het stokje overgedragen aan zoon Laurens.

‘Ik heb 25 jaar lang de administratie gedaan in ons bedrijf. Mijn man Johan en ik zijn nu net met pensioen gegaan. Mijn werkzaamheden had ik overgenomen van mijn schoonmoeder, die ze weer had overgenomen van haar moeder.

Luisterend oor

‘Ik regelde de belastingen, de verzekeringen en de salarissen. Als de interieurverzorger met vakantie was, maakte ik zelf de vloer schoon en dat doe ik eigenlijk nog steeds. Ook ga ik nog elke maand even naar de Sligro om poedermelk, suiker en snoepjes te halen. Elke avond kwamen Johan en Laurens thuis eten, boordevol verhalen. Ik gaf mijn mening en was een luisterend oor. Hierdoor was ik bij elke beslissing betrokken en kreeg ik ook veel kennis van techniek.’

Gezellig

‘Ook stond ik elke dag om zes uur op om alle boterhammen te smeren. En als het erg druk was, tapte ik schroefdraad, draaide schroeven vast of pakte dozen in. Dat vond ik heel normaal. Het was hier altijd gezellig.’