Op bezoek bij… Matje

Voor het voorjaarsnummer van Metaaljournaal brachten wij een bezoek aan Royal Dutch Kusters Engineering in Venlo. Zij zijn marktleider in het ontwikkelen en produceren van geldvernietigingsmachines over de hele wereld.

Al 35 jaar werkt Matje als monteur bij Kusters Engineering. Als we vragen hoeveel machines hij heeft gebouwd, begint hij te lachen. ‘Echt heel veel, en nog steeds verveelt het niet.’

Matje: ‘Toen ik nog een jonge vent was, zei mijn neef dat er bij Kusters iemand met pensioen ging. Ik ben langsgegaan en kon direct aan de slag. Sindsdien bouw ik machines. Ik leerde alles op de werkvloer en nu leren de collega’s weer van mij.

Maar omdat de techniek van machines blijft veranderen, moet ik mezelf ook blijven ontwikkelen. Wat ik lastig vind is het werken met computers. Vroeger stond alles op papier. Nu staan er hele tekeningpakketten in geavanceerde computerprogramma’s. Al ga ik over zeven jaar met pensioen, toch moet ik dit blijven volgen. Want zeven jaar is nog best lang. Kusters heeft mij een computercursus aangeboden. Die ga ik doen, al werk ik toch liever met mijn handen.’