Op bezoek bij… Sophie

Voor Metaaljournaal (najaar 2023) brachten we een bezoek aan lasbedrijf Singeling in Wormerveer, een familiebedrijf met dertig man personeel. Al vier generaties lang wordt hier gelast. In goede en slechte tijden smeden opa, vader, moeder en zoon innovatieve plannen aan de keuken­tafel. Sophie Singeling (28) is werkvoorbereider en de achterkleindochter van oprichter Johan Singeling sr.

'Ik ontwerp mijn eigen objecten en produceer ze zelf in de werkplaats'

‘Van jongs af aan help ik mee in het familiebedrijf van mijn vader. Ik deed kleine opdrachtjes of werkte samen met mijn moeder en broer die ook altijd bezig waren in het bedrijf. Later heb ik engineering en productdesign gestudeerd en nu doe ik de werkvoorbereiding. Ook voer ik zelf de speciale unieke opdrachten uit. Vaak gaat het om specifieke onderdelen voor machinebouw of bijzondere klussen, zoals een gouden kroon maken voor een klant.’

Leren lassen

‘Ik heb gezien hoe hard mijn ouders altijd aan het bedrijf hebben gewerkt. Ze waren er dag en nacht mee bezig en we praatten er altijd over. Nu praat ik er zelf thuis ook veel over met mijn vriend. Werken met metaal geeft me een goed gevoel. Ik ontwerp mijn eigen objecten en produceer ze zelf in de werkplaats. Ik kan met verschillende machines werken. Ik ben nu aan het leren lassen, zodat ik mijn eigen projecten helemaal zelf kan afleveren.’

Speciale band

Het bedrijf is echt verweven met mijn leven. Je vertrouwt elkaar en je hebt een speciale band met elkaar. Wel vind ik het jammer dat mijn vader met pensioen is. Het was altijd erg leuk om met hem samen te werken.’