‘Stroomloos vernikkelen is een chemisch proces’

Patrick Stroot is praktijkopleider en environmental engineer bij CZL Tilburg BV. Toen hij 19 jaar was leerde hij chemisch vernikkelen van zijn voorman, nu is hij 50 en helpt hij als praktijkopleider zelf nieuwe medewerkers op weg.

Patrick: ‘Stroomloos vernikkelen is een chemisch proces, waarbij je een metalen oppervlak voorziet van een deklaag van nikkel en fosfor. Deze oppervlaktebehandeling wordt toegepast op hoogwaardige onderdelen om ze te beschermen tegen slijtage en corrosie. Denk bijvoorbeeld aan onderdelen voor de offshore en de chipindustrie. Toen ik 19 was, reageerde ik op een vacature bij CZL Tilburg. Ik wilde graag aan het werk, maar wist niets van oppervlaktebehandelingen. Ik werd bij de voorman bij het nikkelbad geplaatst en mocht meteen meedraaien. Dat begon met onderdelen ophangen en afhalen, maar al snel mocht ik ook voorbehandelen en chemisch vernikkelen. Dat er voor chemisch vernikkelen geen beroepsopleiding is, heb ik niet als nadeel ervaren. Door het vak in de praktijk te leren, begreep ik waarom je handelingen op een bepaalde manier moet uitvoeren. Ik pakte de theorie sneller op. Bovendien hoefde ik me niet bezig te houden met zaken die ik in het werk niet nodig heb. Inmiddels help ik als praktijk­opleider zelf nieuwe medewerkers op weg. Ik vind het leuk om te zien hoe hun enthousiasme groeit als ze het vernikkelen in de vingers krijgen. Mijn afdeling is in de loop der jaren flink gegroeid. Samen met adviesbureau Vapro werk ik aan een inwerk- en opleidingstraject om het leren op de werkplek beter te stroomlijnen.’