‘Je moet kunnen bedenken hoe je met een computer een probleem oplost’

Door technologische ontwikkelingen zoals digitalisering en kunstmatige intelligentie verandert ons werk snel. Misschien merk je er zelf nog weinig van, maar er zijn al collega’s die voorop lopen. Sander Rolleman is project engineer bij Wewo in Rijssen. Hij bouwt automatisch geleide voertuigen.

Sander: ‘Vier jaar geleden kwam ik bij Wewo als stagiair van de opleiding Werktuigbouwkunde aan Hogeschool Windesheim. Ik vind het heel leuk om klantspecifieke AGV’s (Automated Guided Vehicles) te bouwen. Er is veel vraag naar onze pallet movers en lage AGV’s, waarmee je transportkarren kunt verplaatsen. Elke AGV is klant­specifiek. Ik ontwerp en bouw ze met een projectteam, met daarin een software- en een hardware-engineer. Goed kunnen samen­werken is in mijn functie belangrijk. Net als computational thinking; je moet kunnen bedenken hoe je met een computer een probleem oplost. Natuurlijk is het ook nodig om alles te weten over de normen op het gebied van machineveiligheid en is het handig om Engels en Duits te spreken, zodat je gesprekken met buitenlandse klanten kunt voeren en informatie kunt opzoeken op internet. Ik vind het super om met nieuwe technologieën bezig te zijn. Ik verwacht dat machines steeds meer werk van mensen gaan overnemen. Daardoor zullen er voor mij meer mogelijkheden ontstaan.’