‘wat ik hier doe is programmeren to the max’

Door technologische ontwikkelingen zoals digitalisering en kunstmatige intelligentie verandert ons werk snel. Misschien merk je er zelf nog weinig van, maar er zijn al collega’s die voorop lopen. Remco Hartlief is CNC-draaier en programmeur bij Betech Mass Turning in Hoogeveen.

Remco: ‘Voor deze functie heb ik twee jaar geleden een vaste baan als CNC-houtbewerker opgezegd. Ik was op zoek naar meer uitdaging. Betech heeft de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in verregaande automatisering en vooral digitalisering van zijn productieomgeving. Wat ik hier doe is programmeren to the max. De machines waarmee ik werk zijn allemaal voorzien van een dashboard met verschillende functionaliteiten. Ik kan er orders mee activeren, waarbij direct het materiaal wordt aangevraagd. Ik kan er tekeningen en meetlijsten mee opvragen. En ik kan er de standtijd op aflezen, zodat ik wisselplaatjes tijdig kan vervangen en de productie ook ’s nachts probleemloos doordraait. Daarbij meet ik met een bluetooth schuifmaat, die direct de maten vastlegt in het systeem. Zo kun je geen fouten maken en wordt duidelijk waar in het productieproces de maten eventueel gaan schuiven. Voor veel collega’s was zo’n geautomatiseerd productieproces even wennen. Maar als je ermee werkt, zie je de voordelen. Je hoeft nauwelijks nog van je werkplek en hoeft niet steeds het wiel uit te vinden. Daardoor produceren we veel efficiënter en meer.’