‘Nu was ik zelf aan de beurt’

Als hr-adviseur regelt Pien Vonk (42) bij Nihot Recycling Technology in Amsterdam dat haar collega’s opleidingen kunnen volgen. Totdat iemand haar vroeg: welke opleiding zou jóu eigenlijk verder helpen?

Je kende het PTT-budget al?
‘Ja, Nihot is aangesloten bij OOM. Daarom hebben onze medewerkers elk jaar recht op de Persoonlijke Trainingstoelage (PTT). Normaal gesproken regel ik deze subsidie en de inschrijvingen voor anderen; nu was ik zelf aan de beurt. Het idee kwam trouwens van de voormalig Managing Director van Nihot. Hij vroeg: ‘Goh Pien, zie je het zitten om zelf een opleiding of cursus te doen? Dat wilde ik wel. Zijn advies: verdiep je eens in welke opleiding jou zelf én Nihot een stap vooruit kan brengen.’

Welke HR-opleiding werd het?
‘Ik heb gekozen voor Strategisch HRM, een post-hbo-opleiding van negen maanden. Eerder heb ik wel dagcursussen gedaan, maar zo intensief en serieus studeren was weer even wennen. Gelukkig deed ik de eerste praktijk­opdracht samen met iemand die net haar hbo had afgerond, we vulden elkaar goed aan. Het was een leuke combinatie: de oudste en jongste student samen!’

Beviel het?
‘Ja, ik heb er veel van opgestoken. De studie gaf veel verdieping. In het begin was het pittig, maar na twee maanden zat ik er helemaal in. Toch ben ik ook blij dat de studie maar negen maanden duurde. Zo viel het te overzien. Ik heb net de laatste module afgesloten en ben geslaagd! Nu heb ik weer alle tijd voor mijn gezinsleven.’

Pas je de studie toe in de praktijk?
‘Mijn businesscase ging over een nieuw HRM-systeem. De directeur was meteen enthousiast en ik ben nu zelfs al bezig met de implementatie ervan. Het heeft veel tijd gekost, maar werpt nu al zijn vruchten af en het systeem gaat intern straks veel tijd besparen.’

Welke opleidingen regel je voor collega’s?
‘We hebben net een lasrobot aangeschaft. Die gaat helpen bij het produceren van de afvalscheidingsmachines die Nihot wereldwijd levert. Een aantal medewerkers heeft net een cursus afgerond over het bedienen van deze robot. Andere opleidingen zijn heel divers, hoor. Van een Nevi-opleiding voor een inkoopmedewerker tot heftruckcertificaten en de BHV-cursus waar we eens per jaar een medewerker voor mogen inschrijven.’

Wat brengt de toekomst?
‘Als het HRM-systeem staat, is een bedrijfs­opleidingsplan onze volgende wens. Welke competenties en vaardigheden hebben onze medewerkers op dit moment, welke zijn in de toekomst nodig en welke training en opleiding dragen daaraan bij? Hier ga ik me in 2023 op richten en OOM gaat me daarbij weer ondersteunen.’

Ook gebruik maken van de PTT?

Op de website van OOM lees je alles over de Persoonlijke Trainingstoelage.