‘Alles wordt digitaal, dus ik wil bijblijven’

Eric du Pree (58) is servicemonteur bij WashTec in Zoetermeer, een bedrijf in autowasinstallaties. Nu wasboxen steeds meer gedigitaliseerd zijn, wil hij zijn digitale vaardigheden bij­spijkeren.

‘Software wisselen lukt, maar ik wil er meer handigheid in krijgen’

Waarin Eric zich wilde verbeteren, was een van de vragen tijdens zijn functioneringsgesprek. Hij had geantwoord dat hij wilde bijblijven op digitaal gebied. Zijn manager wist van de mogelijkheid van de persoonlijke trainings­toelage van OOM. Eric: ‘Ik kreeg via hem een formulier dat ik digitaal moest ondertekenen. Nadat ik hem het ondertekende formulier had gemaild, bleek hij het niet te hebben ontvangen. Daar baalde ik natuurlijk van, maar het laat wel zien dat ik die cursus nodig heb, haha.’

Wennen
Bij de cursus gaat het Eric vooral om de beginselen van computerwerk en Office-programma’s. ‘Een mail versturen met bijlagen, gegevens in Excel zetten, foto’s inkleuren, teksten erbij zetten, dat soort dingen. Het is voor mij allemaal wennen, maar alles wordt digitaal. Voor onderhoudswerk aan een wasbox moet ik vaak inloggen op een app, voorheen vulde ik daar­voor een papier in. Machines zijn vaak aangesloten op internet en ik kan op mijn telefoon zien of alles werkt. Soms moet ik software wisselen. Die haal ik dan eerst van een server, zet het op een kaartje en dan vervang ik het in de machine. Dat lukt wel, maar ik wil er net wat meer handigheid en snelheid in krijgen.’

Omslachtig
Als je geen digital native bent gaat dat niet vanzelf. ‘Mijn vrouw is ook niet heel handig met computers. Onze zoon krijgt het vanzelf mee en leert heel snel, maar heeft niet altijd het geduld om dingen uit te leggen. Ik zie ook hoe jongere collega’s het doen. Zij drukken op drie knoppen tegelijk en hebben dan alles geselecteerd. Ik doe dat nu vrij omslachtig, het moet makkelijker kunnen.’ Eric heeft veel zin om te beginnen, maar hij moet nog even wachten: door de lockdown is de cursus een paar maanden verschoven. ‘Het is een cursus van een dag. Op locatie en klassikaal, dat vind ik nu eenmaal fijner én makkelijker dan online.’

Ook je digitale vaardigheden opfrissen?
Bekijk de mogelijkheden op oom.nl/digitaler.