‘Ik vond smeden echt magisch’

Erik Spruit is smid en docent bij Smederij Atelier Alkmaar. Hij was bouwmarktmanager, tot zijn vrouw hem een workshop smeden cadeau deed.

Erik: ‘In de leer bij een smid; dat wilde ik al toen ik jong was, maar het behoorde nooit tot mijn mogelijkheden. Ik heb twintig jaar in de detailhandel gewerkt. Ik was bouwmarktmanager, toen mijn vrouw me een workshop cadeau deed bij Smederij Atelier Alkmaar. Ik vond smeden echt magisch en heb me ingeschreven voor de jaaropleiding. Daarin maak je een zwaard na, dat echt bestaan heeft. De opleiding bestond uit wekelijkse praktijklessen in de smederij. Daartussen moest je thuis onderzoek doen naar herkomst en tradities, dimensies, materiaalgebruik, enzovoort. Elke week ging ik weer blij naar huis. Mijn enthousiasme viel op: Dave en Renske, de eigenaren van de smederij, vroegen of ik fulltime bij hen wilde komen werken. Nu begeleid ik hier de workshops en jaaropleidingen en werk ik mee aan custom opdrachten; unieke stukken, van messen en sabels tot hekjes en grafmonumenten. Er zijn nog zo veel dingen die ik wil leren: vormen, slijpingen, soorten messen… en dat kan allemaal hier. Dave heeft twintig jaar smeed­ervaring en enorm veel kennis van technieken en tradities. Bovendien kan hij het goed overbrengen. Echt, ik heb onwijs veel mazzel dat ik hier terecht­gekomen ben.’