Op bezoek bij… Frank

Voor het winternummer van Metaaljournaal brachten wij een bezoek aan Jachtwerf Stofberg in Enkhuizen. Sinds 1793 ontwikkelen bouwen en restaureren ze historische rond -en platbodemschepen.

Frank: ‘Op school kon ik van alles proberen. Uiteindelijk werd ik gegrepen door scheepsinterieur. Ik hou van het materiaal en de uitdaging. Maar lastig is het ook. Alles in een boot is rond, in de lengte, hoogte en breedte. Je moet jezelf soms in allerlei bochten wringen om erbij te komen, maar dat vind ik juist mooi. Laatst heb ik een zwaard volledig opnieuw gebouwd. Zoiets begint met een paar planken, maar als je nu kijkt, is de vorm fantastisch mooi. Laatst was ik op zoek naar een boom in de juiste ronde vorm. Dan ga ik bij houtzagerijen langs om te zoeken. Als je mazzel hebt ligt-ie daar, anders moet je door naar de volgende zagerij. De historische jachtbouw heeft die aandacht en zorg gewoon nodig.’

Lees hier het hele artikel over Jachtwerf Stofberg.