‘Wat ik eerst in een ochtend deed, doe ik nu in een uurtje’

Anna Peterzon is product designer bij fietsverlichtingsfabrikant Spanninga in Joure. Ze merkte dat ze niet met alle onderdelen van het technisch teken­programma SolidWorks even goed uit
de voeten kon. Dus deed ze een cursus.

‘Ik geef nu zelfs tips aan meer ervaren collega’s’

‘Spanninga bestaat al meer dan honderd jaar’ vertelt Anna, ‘het bedrijf heeft een grote eigen collectie fietsverlichting en accessoires. We maken ook verlichting op maat. Een klant komt dan met een eigen idee en ik maak een concreet ontwerp dat aan alle regels voldoet en klaar is voor productie. Daarna rolt het in één van onze fabrieken in Frankrijk of China van de band. Tijdens mijn werk had ik het probleem dat ik bij wijzigingen van ingewikkelde vormen steeds opnieuw moest beginnen. Natuurlijk kon ik hulp vragen aan mijn collega’s. Maar het leek mij beter om van een echte docent te leren wat nou de meest efficiënte manier was om hiermee om te gaan.’

Lange dagen
‘Samen met een collega ben ik een cursus SolidWorks gaan volgen bij Visiatiev in Zaltbommel. Wij zitten in Joure, dus ik moest drie dinsdagen lang om vier uur op en was pas ’s avonds thuis. Best intensieve dagen, maar het was het waard. We hadden een klein klasje. Daardoor was er veel persoonlijke aandacht. Ik nam ook mijn eigen modellen mee en die werden dan meteen behandeld. Er was theorie, maar vooral ook veel zelf doen, tegen dingen aanlopen en dan vragen stellen. Ik heb precies geleerd wat ik wilde leren.’

Sneller en zekerder
‘Ik ben echt blij dat ik dit heb gedaan. Mijn leidinggevende trouwens ook! Hij ziet dat ik nu sneller teken in SolidWorks en dat ik niet meer onzeker ben. Door wat ik heb geleerd, kan ik nu tips geven aan meer ervaren collega’s. Dat is best grappig, want ik ben als jongste nog geen jaar in dienst. We hebben in het bedrijf veel trouwe medewerkers die al lang in dienst zijn, maar er is ook verjonging. Het is belangrijk dat iedereen rekening houdt met elkaar en dat doe je onder andere door goede communicatie. Daarom ga ik binnenkort een cursus interne communicatie doen. Ik ben net van school af en doe straks dus alweer mijn tweede cursus. Altijd goed om te blijven leren!’