‘Ik laat mijn mensen nu zien wat zij met mijn plannen opschieten’

In het winternummer van 2019 vertelde Dennis Kaarse­maker, toen teamleider bij HGG, dat hij tijdens de training Praktisch Leidinggeven meer oog kreeg voor het perspectief van de ander. Wij zochten hem opnieuw op en vroegen hem te reageren op drie steekwoorden uit het oude interview.

Dennis, toen (in 2019) en nu

1 - Coaching
‘In mijn rol als teamleider wil ik dat iemand goed functioneert. Maar ook voor de medewerker zelf is het fijn als hij op zijn plek zit. Ik coach nu meer vanuit die gedachte. Ik overleg met mijn medewerkers wat voor hen het beste zou zijn: herplaatsen of coachen op een aantal punten? Iemand die zenuwachtig het gesprek in gaat, loopt dan opgeladen naar buiten met het idee: we gaan eraan werken. Het is mooi als dát lukt.’

2 - Perspectief van een ander
‘Procesverbeteringen zijn vaak win-win: goed voor het bedrijf én voor de medewerkers. Ik begrijp nu beter dat, als ik mede­werkers dát wil laten inzien, ik me in hen moet verplaatsen. Ik focus niet meer alleen op wat ik zelf wil, maar vraag me ook af wat een ander ervan zou kunnen vinden.’

3 - Betrokkenheid creëren
‘Ik probeer medewerkers mee te nemen in mijn plannen door hen te laten zien wat zij ermee opschieten. Zo ontstaat meer draagvlak. Ze spreken elkaar nu zelfs aan op hun werk. En dat op een constructieve manier.’