Op bezoek bij… Hassan

Voor het zomernummer van Metaaljournaal brachten wij een bezoek aan Nijha in Lochem. Al meer dan honderd jaar maken ze bij Nijha speel- en sporttoestellen.

In de zaagwerkplaats treffen we Hassan Berkani, hij werkt al 23 jaar bij Nijha. Hassan werkt op de zaagmachine. Hij is een belangrijke kracht binnen het bedrijf en verstaat zijn vak. Toch heeft hij nooit een officieel diploma behaald.

Hassan Berkani (56)

‘Ik werk nu 23 jaar bij Nijha in Lochem. De zaagwerkplaats is mijn domein. Hier zaag ik al het materiaal op de juiste maat en ontdoe het van bramen. Mijn plek is vlak bij de deur waar al het materiaal wordt afgeleverd. Ik controleer het op kwaliteit en de juiste dikte. Ik heb geen opleiding gevolgd en heb alles in de praktijk geleerd van collega’s. Door alle werkzaamheden aan te pakken en door veel te doen, kun je er ook heel goed in worden. Inmiddels weet ik alles van metaal. Ik weet ook haarfijn waar alle materialen in het bedrijf liggen. Veel collega’s komen nu naar mij om advies te vragen. Metaal zagen vind ik nog steeds een mooi vak. Jonge mensen willen dit werk vaak niet meer doen, dat vind ik jammer. Het is echt een mooie baan om je boterham mee te verdienen.’